Wiion wiimeisimmät Mistä tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa

Lontoosta ja Suomen poliisin rasismista

Lontoossa viime yönä paikallinen poliisi ampui kolme terroristia kuoliaaksi. Kukaan ei ainakaan julkisesti paheksunut, että näin ei olisi saanut toimia. Kun ei puhe tehoa ja muiden ihmisten henki on vaarassa niin lopulta on pakko turvautua aseeseen, ellei itse halua päästä hengestään.

Samaan aikaan Suomessa käydään keskustelua Suomen poliisin rasismisivustosta. Moni on kilvan rientänyt paheksumaan moisen olemassaoloa.

Mutta otetaanpa pari faktaa Suomen poliisin puolustukseksi. Kuinka moni on kokenut, että poliisi virantoimituksessaan käyttäytyy rasistisesti?

Kuinka moni väittää, että suomalainen poliisi on mielivaltainen ja pyrkii suosimaan tiettyjä kansanryhmiä ja terrorisoimaan toisia?

Luulen, että aika harvalla on tällaisia kokemuksia. Tosin varmaan heitäkin löytyy.

No entä sitten tämä sivusto?

Olen oikeastaan varma, että rankka työ vaatii rankat tavat päästää paineita pihalle. Poliisit eivät ole levitelleet juttujaan yleisillä sivustoilla eivätkä ole pyrkineet manipuloimaan sivullisia mukaan mielipiteisiinsä.

He ovat purkaneet omalla tavallaan tunnelmiaan ja ajatuksiaan, joita oma työ on heissä synnyttänyt. Jos joutuu vuodesta toiseen kärsivällisesti kuuntelemaan sitä, että milloin mikäkin ryhmä kantasuomalaisista alkaen soittaa heille suutaan virantoimituksessa, niin ihme olisi, jos ei sappi alkaisi vähitellen kiehua ylitse.

Minusta tämä suljettu poliisien oma ryhmä on ollut heille parasta terapiaa. Kukaan sivullinen ei sen seurauksena ole vahingoittunut. On turha puhua rasismista, jos ei se ole vaikuttanut itse virantoimitukseen.

Minusta tämä myrsky vesilasissa kuvaa lähinnä sitä, että Suomessa ei ole Britannian tai Ranskan kaltaisia todellisia ongelmia - vielä. Poliiseilla pitää olla mahdollisuus päästellä ulos omia patoumiaan ilman, että paikalla on joukko omassa uskossaan varmoja tekopyhimyksiä kauhistelemassa moista kielenkäyttöä.

Ja kaikille heille, jotka paheksuvat eniten poliisien kommentteja. Sovitaan, että menette vuodeksi poliisin hommiin kaduille päivystämään yleistä lakia ja järjestystä. Jos ette senkään jälkeen ymmärrä poliisien rekatioita ja kommentteja, niin olette oikeutettuja kritiikkiinne. Mutta ehkä asenteenne voi vuoden aikana muuttua.

Joten kyllä suomalaisesta poliisista kannattaa edelleen olla ylpeä. On ammattitaitoa pitää mielipiteet ja tunteet erillään virantoimituksesta. Ja juuri näinhän poliisi on toiminut. Ihmisillä on oltava oikeus ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan, jopa poliisilla salaisessa ryhmässään.

Jos tämä oikeus kielletään, niin silloin asiat muuttuvat vaarallisiksi. Tällöin ei enää ole helppoa tapaa päästellä höyryjä pihalle, vaan riski aitoon rasistiseen toimintaan kasvaa huomattavasti. Painekattila kun ei enää pääse tyhjenemään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen
Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Asiaa puhut.
Luulen, että kansalaiset myös ymmärtävät ja varmaan ministeri ja poliisijohtokin. Mutta pakko lienee kuitenkin älähtää.
Suomalainen poliisi on ammattitaitoinen, luotettava ja uskoakseni hyvin tasapuolinen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Aika normaalia kaikilla aloilla. Eipä ne työntekijöiden keskinäiset puheet asiakkaista yleensä ole kovin imartelevia, varsinkin jos se kontakti on lähes aina negatiivinen.

Järkevämpiäkin aiheita olis, mutta kun ihmiset eivät tunnu olevan kovin järkeviä…

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ja lisäksi suljettu, ei siis julkinen sivusto. Kyllä siellä saa ilmaista itseään rankammallakin tavalla. Kuka tälle on onnistunut murtautumaan on se syyllinen.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Ei sinne ole kukaan murtautunut, vaan joku jäsen, siis luultavasti nykyinen tai entinen poliisi on ottanut sieltä kuvia ja raportoinut medialle.

Poliisijohtohan on tiennyt siitä, mutta ei ole vaivautunut tutkimaan asiaa (olisi voinut liittyä jäseneksi...).

Nettipoliisi Forss on ollut jäsen, moderoinut keskustelua ja ehkä tämän esiin tulleen tyhmyyden tiivistymän vuoksi eronnut siitä tehtävästä - mutta ymmärrykseni mukaan ei itse ryhmästä. Enkä ole nähnyt tietoja, että hän olisi halunnut ryhmän keskustelujen hillintään käytettävän poliisin käytettävissä olevia keinoja.

Kuten nyt on jo sanottu, poliisin käyttäytymissäännöt koskevat myös vapaa-aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"entinen poliisi on ottanut sieltä kuvia ja raportoinut medialle."

Tuo suljetun järjestelmän kirjoituksen julkaiseminen on verrattavissa kirjeeseen josta on otettu valokuva ja julkaistu se.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli Vastaus kommenttiin #26

Niin, en tiedä, minkälaisen sopimuksen tietojen pitämisestä salassa he ovat tehneet tuossa ryhmässä, tuskin mitään, mutta kirjeeseen ja siten laissa käsiteltyyn kirjesalaisuuteen verrattava se ei ole.

Tuhansien ihmisten keskusteluryhmällä ei ole mitään lain salaisuussuojaa.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Kiitos kommenteista. Suomessa ei edelleenkään osata käsitellä negatiivisten tunteiden ilmaisua. En tiedä, onko se kansalaissodan tai toisen maailmansodan (vai molempien) perua, että ne pitää joko tukahduttaa tai kieltää, mutta ilmaista niitä ei saa. Ei edes suljetussa ryhmässä. Aivan kuin ne peittelemällä mihinkään katoaisivat, päinvastoin.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Nyt ihan käytännön havaintojen perusteella sanoisin, että tuollainen "negatiivisten tunteiden käsitteleminen" (mitä tunteita? mitä kohtaan?) ei useinkaan auta varsinaisesti mitään, vaan synnyttää käsitystä ja kierrettä, jossa esim. työtehtävät "synnyttävät negatiivisia tunteita" ja niiden "purkaminen" tarkoittaa "tunteiden" eli omien tuntemusten ja tulkintojen legitimointia, mikä synnyttää lisää samanlaisia kokemuksia ja tunteita.

Kyllä, suomalaisillakin on tässä vielä paljon kehitettävää, mutta nyt myös jo tiedetään, että nettikirjoittelu ei auta, vaan usein päinvastoin. (Olen harrastanut tätä jo lähes 30 vuotta...)

Jos poliisin työssä on ongelmia negatiivisten tunteiden käsittelyssä, on työnantajan velvollisuus tarjota apua niiden käsittelyyn. Toimivia tapoja on olemassa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Poliisit päästelevät höyryjä ja kommentoivat asiakkaitaan ja kohtaamiaan tilanteita omassa piirissä. Nyt se piiri oli Facebook-ryhmä, mutta asiassa itsessään ei ole mitään kummallista. Menkää vaikka opettajien huoneeseen välitunneilla, bussikuskien taukotilaan, myyjien kahvihuoneeseen, autoliikkeiden takahuoneeseen, terveydenhoitoalan pukuhuoneeseen, jne. Ihan samaa kielenkäyttöä siellä harrastetaan. Kaikki, jotka ovat olleet missään työpaikassa, jossa ollaan millään tavalla ihmisten kanssa tekemisissä ja jossa on enemmän kuin yksi ihminen töissä, tietää sen.

Ja tiedättekö mitä? Se on ihan oikein. Se on täysin sallittavaa. Se on jopa suotavaa.

Käyttäjän PiviLatvus kuva
Päiviö Latvus

Tuohan on ihan sairasta puuhaa kytätä, mitä poliisit keskuudessaan puhuu...tilanteessa, joka on aivan ainutlaatuinen Suomen historiassa...jo nyt, saati muutaman vuoden kuluttua jos trendi näin jatkuu.

Menkää ja lukekaa, mitä Theresa May sanoo suoraa kansalleen.

Täällä poliitikotkin vaan voihkii..oih ja voih...kauheaa!

“It will only be defeated when we turn people’s minds away from this violence and make them understand that our values – pluralistic British values – are superior to anything offered by the preachers and supporters of hate.”

https://www.theguardian.com/politics/2017/jun/04/t...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rock am Ringin järjestäjä tuossa kysyi, että "missä ovat muslimien mielenosoitukset terroria vastaan?" (Verkkouutiset)

– Nyt on tullut hetki, jolloin jokaisen on aika sanoa se. Haluan vihdoinkin nähdä mielenosoituksia, jotka kohdistuvat näihin väkivallantekijöihin, Lieberberg raivosi.

Tavallaan ihan aiheellinenkin kysymys.

Ei se auta mitään, että englantilaiset laulavat kyyneleet silmissä yhdessä Oasiksen "Don't look back in angeria", koska se on ennen kaikkea muslimiyhteisöjen tehtävä tuomita nämä iskut. Vain he voivat todella vaikuttaa siihen, että iskut ja radikalismi vähenisivät tulevaisuudessa. Meidän puolestaan pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä näiden yhteisöjen kanssa - avaimet on olemassa.

Tottakai ongelmaa voi myös tarkastella geopoliittisena asiana. Nyt korjataan kylmän sodan ja sen jälkeisen "ristiretken" satoa. Tällä hetkellä poliitikot kertovat olevansa shokissa, mutta mitään ratkaisua heiltä ei ole tullut. Ei edes sen suuntaista ehdotusta. Uutisissakin sanottiin tänään, että iskuihin on vain totuttavat. Toisin sanoen, niitä pidetään uutena normaalina. Minusta terroriin ei pidä koskaan tottua.

Sairas maailma, jos sellaisesta tehdään uusi normi.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

En tunne Rock am Ringin järjestäjää, enkä tiedä mitä uutisia hän lukee, mutta minä olen nähnyt netissä monia uutisia väkivaltaisten idioottien vastaisista mielenosoituksista ja puhelimeni Googlella löysin heti pari.

http://www.cbsnews.com/news/muslims-in-france-prot...

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/mor...

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Olisiko cool ja silleen, jos lastentarhanopettajat vähän netissä purkaisivat raskasta työtään ja suljetuilla palstoilla fantasioisivat mm. lapsien tappamisesta, raiskaamisesta ja syömisestä. Päästelisivä vähän höyryjä.

Työssä kyynistyy kun he näkevät kaikki levottomimmat ja hankalimmat lapset työssään. Kuitenkin niin vähän noita tapauksia oikeassa elämässä paljastuu, että ainakaan minun luottamus lastentarhanopettajiin ei ole romahtanut, vaikka lähes puolet heistä lasten hyväksikäytöllä fantasioikin.

Poliisilla on lisäksi mm. ase ja oleellisesti enemmän valtaa (sekä vähemmän vastuuta).

Hieman piti esimerkissä kärjistää, jotta varmasti menisi perille.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Samaa mieltä. Vaikka olisi kuinka rajattu piiri jossa näitä mielipiteitä veivataan ei sitä voi hyväksyä "paineenpoistona". Breivikin kirjoitteli ensin netissä, suljetussa piirissä, ja sai kannustusta ja vahvistusta muilta omalle asenteelleen. Siirtyi vain sitten toteuttamaan haaveitaan todelliseen elämään.

Aina kun löytyy joitain ISIS-terroristien sivuja joissa nämä terroristit "purkavat paineitaan" haaveilemalla uusista iskuista, ryntäävät nämä poliisien facebook-ymmärtäjät tuomitsemaan mokomat sivut. Miksi ihmeessä poliisilla olisi erityisoikeudet rasismiin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuo vihapuheen määrittely ei vastaa yhdenvertaisuuslakia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihapuhepoliiseille puuhaa, kun seurailevat vihaisesti puhuvia poliiseja. Ehkäpä ihmiset saavat olla vähän enemmän rauhassa ja sananvapaudessa?

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Ette lukeneet kunnolla. Niin kauan kuin kirjoittelu ei vaikuta poliisin toimintaan, niin kyseessä on ennen kaikkea höyryjen päästäminen. Kun siirrytään rasistiseen toimintaan, niin tilanne muuttuu. Tässä kuljetaan hyvin olennaisella rajapinnalla. Ketään ei voi syyttää tai syyllistää siitä, jos hän tuntee vihaa. se on yksi ihmisen perustunteista, johon tällä on täysi oikeus. On ammatteja, joissa ihminen joutuu kohtaamaan paljon vihaa. Tällöin on oltava mahdollisuudet purkaa sen tuomaa pahaa oloa muita satuttamatta. Suomen kaikkia psykologeja ei voida palkata kuuntelemaan poliiseja, sairaanhoitajia, sosiaalivirkailijoita jne. , eli vähemmällä päästään, kun sallitaan sanallinen paineiden purku. Jos se kielletään, niin vihan tunne muuttuu paljon arvaamattomammaksi. Ja minusta Breivik-vertaus ja terroristi-vertaus ontuvat. Poliisien kohdalla kyseessä on tiivis ryhmä, jossa huomataan kyllä, jos joku rupeaa oirehtimaan enemmän. Tällainen ihminen voidaan varmasti ohjata hoitoon. Poliisit eivät yllytä toisiansa tekemään viha- ja rasismirikoksia. Nämä terroristien sivut eivät yritäkään pysyä lain kaidalla puolella, poliisit sen sijaan pyrkivät. Kuten sanoin, kovin arvostelija menköön vuodeksi itse poliisin housuihin ja tuomitkoon vasta sitten poliisien kirjoittelun. Kentän laidalla on helppo huudella.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jos poliisivoimilla ei ole apunaan omia psykologeja niin olen virallisesti huolestunut. Ja netissä ei tarvitse purkaa mitään tuollaisilla sanamuodoilla, että laitoksen oma psykologi passittaisi hermolomalle.

Voi myös miettiä miltä tuntuu kun oma lapsi saa poliisikyydin (syystä tai syyttä) ja sattuu olemaan väärän väristä geneettistä epäonnistujaa ainakin toiselle partion poliiseista. Siinä saa pohtia luottamustaan kyseisiin aseistettuihin saattajiin.

Siksi koitin kärjistää lastentarhanopettajaesimerkilläni; sinne kun on lopulta lapsen jättäminen vapaaehtoista, mutta poliisin kanssa asia ei näin ole. Tuollaisia puheita ei todellakaan hyväksyttäisi lasten kanssa työskenteleville, paitsi näköjään poliisille joissain piireissä.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Älä nyt viitsi. Tottakai poliisilla on psykologeja, mutta ei kuuntelemaan jokaista kaskua kun mitään ei uskalla sanoa.

Ja poliisien toimintaa tehtävissään ei ole vielä mitään syytä epäillä, joten jos luottamus kärsii näistä kirjoituksista se on ihan oma vahinko.

Kärjistetty esimerkkisi oli myös täyttä roskaa. Poliisien heitoissa ei ole toivottu väkivaltaa kenenkään osaksi.

Viatonta, korkeintaan karskia läppää.

Taitaa todella olla niin, että jotkut ihmiset eivät kestä ilman ongelmia. Jos niitä ei ole, niin niitä tehdään.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #15

"Tottakai poliisilla on psykologeja, mutta ei kuuntelemaan jokaista kaskua kun mitään ei uskalla sanoa."

Jos et uskalla sanoa ajatuksiasi oman laitoksesi psykologille tai muutenkaan tuoda niitä julki esim. työhönohjauksessa, niin ala on yksinkertaisesti väärä ja ajatuksissasi on seassa jotain todella pelottavaa. Nuo toimivat ikäänkuin poliisin omavalvontana ja meidän siviilien turvana, joten perustelu fb-huutelulle kun ei uskalla puhua työpaikan psykologille on täysin kestämätön.

Sami Merilahti

Vahvasti epäilen, että jos suomessa poliisi ampuisi terroristeja itse teosta, niin tuomio tulisi ja lehdistö mässäilisi rasistipoliisi-otsikoilla

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Tuomio tulisi toki jos ampuu ohi, ja sekin hengissä selvinneelle terroristille.

Jos ihan tosissasi epäilet että noin kävisi, niin suosittelisin monivuotista kuntoutussuunnitelmaa laadittavaksi, jotta harhat helpottaisivat edes sen verran, että pystyt taas elämään lähes normaalia ja täysipainoista elämää.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Yritän vielä toisen esimerkin voimin:

Mikäli paljastuisi joku upseerien fb-ryhmä, jossa mukana puolet Suomen upseereista ja puheet olisivat luokkaa "paska hallitus ja maa - kaapataan sotilaallisesti valta moisilta ja teloitetaan kaikki kepulit perheineen", niin eikö moiseen saa puuttua millään tavoin? Enintään paheksumalla vasikoita ja yleistä paheksuntaa. Upseereilla on sentään vaarallinen ammatti ja juuri he joutuvat ensimmäisenä kohtaamaan sodan, johon se paska hallitus meidät ajaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä Suomen itsenäisyyden ja suvereniteetin luovuttamisesta EU:lle mitään rangaistusta tullut, tuskin muistakaan osavaltiorikoksista.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Palaan nyt vielä kerran näihin vertauskuviin, jos ne mitään sitten selventävät. Täällä puhuttiin upseereista, jotka ottaisivat vallan puheidensa jälkeen. Voi kysyä, että minkä vallan poliisit ottaisivat ja keiltä?

Mutta siihen vertauskuvaan. Leikiään nyt vielä hetki ajatuksella, että Suomi on iso koulu. Poliisit ovat tarkkailuluokan opettajia. Heidän tehtävänään on pitää kurissa ne kaikki hankalat tyypit, joiden kanssa muilta opettajilta loppuvat paukut kesken. Koulussa on niitä oppilaita, jotka yrittävät pomottaa ja kiusata muita. Heidät johdatetaan tarkkailuluokalle, jossa he ärsyttävät ja käynät välillä kiinni tarkkisopettajiin.

Käypä sitten niin, että muut opettajat sattuvat kuulemaan ja näkemään, mitä tarkkisopettajat keskenään näistä "suojateistaan" ja heidän käytöksestään ajattelevat. Muut opettajat kauhistuvat, että eihän tuollaista saa puhua, vaikka he eivät itse pärjääkään kyseisten lasten kanssa. He ottavat yhteyttä rehtoriin, jolta odotetaan rakentavaa väliintuloa. Mikä on rehtorin ratkaisu? Tarkkisopettajat ovat päteviä ja saavat hankalat oppilaat tottelemaan. Onko tarkkisopettajien vika, jos heillä on niin vaikeita oppilaita? Onko oppilailla itsellään mitään vastuuta omasta käytöksestään koulussa? Onko oikein, että kaikkein vaikeimmassa työssä olevilta vaaditaan enemmän kuin kaikilta muilta yhteensä?

ja monta muuta kysymystä. Jos ei tarkkisopettajia olisi, niin miten kävisi kaikkien muiden ja koko koulun? Olisiko muista opettajista ottamaan tarkkisopettajien paikkaa vai pitääkö tarkkisoppilaiden antaa ottaa valta koko koulussa, koska heistä ei saa puhua sopimattomasti.

Mutta tyypillistä on. että valittajia ovat ne, jotka eivät itse joudu kantamaan vastuuta vaikeimmista tapauksista. Minusta koko koulun kannalta on paljon pienempi paha, jos tarkkisopettajien purkaukset sallitaan ja he hoitavat tehtävänsä kuten ennenkin. Jos normiopettajat laitetaan vastuuseen, niin lopputuloksena voi olla kaaos.

No niin. se niistä mielikuvitusleikeistä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minä olen kyllä työskennellyt tarkkisopettajien kanssa (oikeastaan askelta haastavampi vielä tarkkiksesta!) eikä taukotilassa tai edes ryyppyilloissa moista kukaan puhu. On kutsumusammatti - ihan aidosti. Poliisi on varmasti isolle osalle kutsumusammatti, se toinen osa on ongelma.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

"Kuinka moni on kokenut, että poliisi virantoimituksessaan käyttäytyy rasistisesti?"

Aika moni. Se, että sinä tai me lukijat, valkoihoiset suomalaiset emme ole kokeneet rasistista kohtelua ei oikeastaan ole mikään todiste.

En minä ole kokenut seksuaalista ahdisteluakaan (vasten omaa tahtoani), mutta ei se tarkoita, ettei sellaista tapahtuisi Suomessa.

Kati Brusin

Olen kanssasi samaa mieltä poliisin työnkuvasta; raskas työ vaatii monesti rankan nollaamisen. Kuitenkin poliisin jos kenen luulisi tiedostavan, että mikään nettiin kirjoitettu ei ole turvassa.

Toimituksen poiminnat