Wiion wiimeisimmät Mistä tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa

Mistä kaikesta säästämällä katetaan Talvivaaran menot?

Nykyinen hallituksemme pyrkii säästämään mm. seuraavista menoeristä. Opintotuesta 70 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä.   Helsingin Yliopisto vuorostaan säästää kulujaan noin 86 miljoonaa € vuoteen 2020 mennessä. Se vaatii pahimmillaan 1200 työpaikan vähentämistä. Terveyskeskusmaksujen jopa 30 % nostoilla haetaan vuosittain säästöjä 150 miljoonaa €.

Näillä säästöillä, jotka koskettavat erittäin suurta osaa suomalaisista perheitä, saadaan kasaan vuoteen 2020 mennessä 750 miljoonaa euroa.

Entäs ne valtion menot? Jotain tarkoitusta varten tässä säästetään? Kovasti on vakuutettu, että tavallisten suomalaisten säästämät rahat pitää sijoittaa tuottavammin. Eli niitä ei säästetä (vaikka niin väitetään) vaan ne jaetaan uudelleen firmoille, joiden tulisi tuottaa voittoa valtion kassaan.

Paljonko Talvivaara/Terrafame maksaa ja on maksanut valtiolle? Vuoden 2015 kevääseen mennessä siihen oli uponnut veronmaksajien rahoja ainakin 200 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 siihen upposi noin 200 miljoonaa € lisää. Tänä vuonna siihen on uponnut noin 40 miljoonaa ja seuraavaa 200 miljoonaa € ollaan hakemassa. On laskettu, että kaivos maksaa tällä hetkellä veronmaksajille kuukaudessa 11 miljoonaa euroa.

Eli hyvät opiskelijat. Voitte lohduttautua ajatuksella, että teidän tulevilla säästöillänne Talvivaaraa pidetään pystyssä reilut puoli vuotta. Tai ne 1200 erotettua Yliopiston professoria ja lehtoria voivat riemuita siitä, että heistä säästyneillä rahoillaan Talvivaaraa pystytään tukemaan lähes  kahdeksan kuukautta. Eli yliopiston ja opiskelijoiden uhraukset pitäisivät tämän kroonisen ympäristökatastrofin toiminnassa yli 14 kuukautta. Mutta kun nämä rahat on käytetty, niin entä sitten?

Ei huolta. Kun lasketaan mukaan vuosittaiset 150 miljoonan säästöt ihmisten terveydestä, niin jäädään jo plussalle. Talvivaaran käynnissä pitäminen maksaa meille veronmaksajille ”vain” 131 miljoonaa € vuodessa. Suomen sairaat pystyvät pitämään koko kaivoksen pystyssä ja rahaa jää vielä 20 miljoonaa € muuhunkin sijoitettavaksi. Eli kaikki pitävät säästämisellään pystyssä laitosta, joka tuottaa vain tappiota.

Suomessa on hoettu kyllästymiseen asti, että maassa tehdään arvovalintoja, mutta niin niitä valitettavasti tehdään. On arvovalinta, että sairaat, akateemisesti koulutetut ja opiskelijat laitetaan maksamaan täydellisesti epäonnistuneen yksityisen firman ympäristökatastrofia. On arvovalinta, että kaivosta ei ajeta alas vaan pidetään käynnissä. Esim. ne 1200 yliopiston työntekijää saavat lähteä, jotta Talvivaaran jäljelle jäänyt väki saa jatkaa töissä, reilu meininki.

Jos lähdetään ajatuksesta, että valtio panostaa ja tukee firmoja, jotka tuottavat valtiolle ja veronmaksajille voittoa, niin kuka laskee, milloin Talvivaara tuottaa veronmaksajille rahaa? Vuoden 2016 loppuun mennessä sen tappiot ovat valtiolle 600 miljoonaa €. Mukaan ei ole edes laskettu sen aiheuttamia tappioita ja vahinkoja Suomen luonnolle ja muille elinkeinoille.

Kuinka monessa vuodessa Talvivaara/Terrafame maksaa valtiolle takaisin tuon summan? Ja jos kaivos myydään yksityiselle, niin kauanko sitten tuon 600 miljoonan euron takaisin maksuun menee? Ja jos tämä 600 miljoonaa lopulta saataisiin takaisin, niin vasta sen jälkeen veronmaksajat alkaisivat saada voittoa kaivoksesta.

Minä en löydä yhtäkään laskukaavaa, jolla Talvivaara/Terrafame tuottaa/tuottaisi/on tuottanut veronmaksajille muuta kuin suhteettoman suuria kuluja ja kroonisen ympäristökatastrofin riskin. On täydellistä sanahelinää ja veronmaksajille valehtelemista yrittää väittää, että kaivos muuttuu vielä niin kannattavaksi, että valtion siihen upottamat rahat saadaan takaisin. Kukaan ei näytä edes olevan korvausvastuussa valtiolle menetetyistä veronmaksajien rahoista, ei yksikään poliitikko, eivät Talvivaaran omistajat, eivät viranomaiset. On käsittämätöntä, että varsinaiset syylliset eivät maksa mitään ja syyttömät joutuvat maksamaan seuraukset, eli ne 11 miljoonaa kuukaudessa.

Ja on absurdia ajatella, että kaivoksella on oikeus haaskata esim. Suomen sairaiden tai yliopistojen säästämät rahat. Niillä se voi jatkaa vahingollista toimintaa Suomen luonnolle ja kansantaloudelle. Eli laittakaa jo päättäjät lopulta se Terrafamen piikki kiinni. Minä haluan maksaa veronmaksajana enää vain ne kulut, joilla kaivos saadaan hallitusti suljettua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Sama homma tuulivoimatariffien kanssa. Miten Vihreillä on pokkaa kannattaa tariffeja ja valittaa opiskelijoiden leikkauksista samaan aikaan?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Totta ; miksi villapaitavihreät eivät ulvo ikenet ulkona tuuleen hukattuja miljoonia ( paitsi Soininvaara) ; Tämä ympäristön, sähköntuotannon ja ihmisten/eläinten hyvinvoinnin kannalta mieletön tuki nousee noin 300 miljoonaan vuodessa kun tuuliparonit saavat kaikki tukeen oikeutetut rusetit pystyyn ; loppulasku n. 3-4 miljardia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuulivoimaa ei tueta valtion budjetista. Tuulivoiman syöttötariffituki on valtion budjettiin nähden kustannusneutraali. Tuulivoiman syöttötariffituki maksetaan sähkölaskun yhteydessä. Ja sähkö on halpaa, ainakin suurten energiajättien mielestä, kun tuskailevat tulostensa pienenemisen takia...

Mutta maataloustuet olisi voinut ottaa tarkastelun kohteeksi ja nipistää niistä joitakin satoja miljoonia euroja ilman, että kenellekään aiheutuisi mitään haittaa.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

En tiedä. Ehkä joku viisas vastaa siihen. Suurin ero Talvivaaraan tosin on, että ympäristökatastrofin riski on pienempi.

Pekka Iiskonmaki

Nuo säästöt ovat todella pieniä. Meidän piti opiskella aikoinaan opintolainalla ja kesäansioilla.

Ikäluokat pienenee ja ei tarvita enään niin paljon rahaa koulutukseen.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Tuulivoima ansaitsisi oman bloginsa, mutta minä vain esitän kysymyksen, että miten voi olla itsestäänselvyys, että veronmaksajien rahoja voidaan kuukaudesta ja vuodesta toiseen hassata ilman kunnon perusteluja Talvivaara/Terrafame-nimiseen Kankkulan kaivoon? Kai nyt jollakulla poliitikolla pitäisi olla kanttia puhaltaa tämä valtion rahojen haaskaaminen poikki? Me säästämme, jotta Terrafame saa jatkaa... älytöntä. Niin kauan kun joku päättävä taho ei vastaa kaivoksen tulevaisuudesta omalla omaisuudellaan tai linnatuomion uhalla, niin hassaaminen luultavasti jatkuu. Ongelma on, että kukaan ei ole vastuussa kaivoksesta. Nyt sanktion maksavat veronmaksajat, eivät katastrofin aiheuttajat.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Tarkennuksena vielä tuulivoimaan. Olen monissa kohdissa ajatuksiltani vihreä, mutta tuulivoimaa ja sen kohtuutonta taloudellista suosimista en ymmärrä. Aurinkovoima ja maalämpö olisivat minusta paljon fiksummat kehityskohteet. Myös tuulivoiman aiheuttamat mahdolliset terveyshaitat pitäisi selvittää kunnolla.

Seppo Santeri Heikkinen

Terrafamen johdon arvio oli, että kaivos lyö leiville sitten kun nikkelin maailmanmarkkinahinta yli kaksinkertaistuu, mikä sinänsä on tietysti periaatteessa mahdollista. Aikataulua tämän ihmeen toteutumiselle ei esitetty. Tietysti esim. laajat kansainväliset konfliktit (kuten toinen maailmansota)yleensä nostavat nikkelin hintaa mutta voivat toisaalta aiheuttaa muita kauppapoliittisia ongelmia...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuinka kauan kannattaa valmistaa tuotetta tappiolla odottaen että hinnat nousee? Talvivaara ei ole koskaan tuottanut kuin tappiota, sen takia se konkurssiin menikin.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Tuotteita valmistetaan tappiolla niin kauan kuin valtio maksaa. Ja sitä nikkeliä saataisiin kalliimmallakin hinnalla myydä aika paljon, että katettaisiin edes tähän mennessä aiheutuneet kulut. Eihän edes se Talvivaaran liuotusmenetelmä ole koskaan toiminut niin hyvin kuin on luvattu.

Toimituksen poiminnat