Wiion wiimeisimmät Mistä tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa

Suomalaisten ja saamelaisten oikeudet romutetaan vapaakauppasopimuksen vuoksi

Vapaakauppasopimusta (tai TTIP-sopimus) on neuvoteltu vuosikausia Euroopan ja USA:n välillä. Kyseessä on globaalin markkinatalouden ajama sopimus, jossa halutaan purkaa erilaisia ”kaupan ja kilpailun rajoitteita”, kuten asia hienosti ilmaistaan.

Mistä kaikesta rajoitteista vapaakauppasopimuksen avulla halutaan päästä eroon? Ja mitä Suomi on tekemässä näiden ”rajoitteiden poistamiseksi!”.

Suomessa on ollut vuosikymmenet kansalaisen oikeusturva kohtuullisen vahva. Jos Suomen kansalainen kokee, että on tullut väärin kohdelluksi, niin hän on voinut valittaa aina ylempiin oikeusasteisiin ja vaatia kärsityn vääryyden korjaamista. Nyt tätä valittamisoikeutta halutaan rajata kahdella tavalla. Useimmissa päätöksissä alimman oikeuden päätös halutan määrätä sitovaksi ja valituslupaa ylemmäksi ei enää myönnettäisi. Toiseksi valittaminen halutaan tehdä tavalliselle kansalaiselle kalliiksi. Jos haluaa saada itsellensä oikeutta, niin joutuu maksamaan siitä hyvästä kohtuuttoman paljon. Eli perusoikeudesta tehdään maksullista. Köyhiltä evätään mahdollisuus puolustaa itseään.

Mutta vielä paljon pahempi kansalaisoikeuksien rajaaminen on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksenä on, että vain lähinaapurit ja muutamat viranomaiset saisivat jatkossa valittaa erilaisista kuntien ja kaupunkien kaavapäätöksistä. Jos siis mökkijärvesi rantaan halutaan rakentaa tehdas tai kilometrin päähän kodistasi halutaan perustaa kaivos, niin sinulla ei enää ole oikeutta valittaa. Et enää kuulu niihin, joita tarvitsee kuulla asiasta. Eli kansalaisilta viedään pois oikeus osallistua itseä ja omaa lähiympäristöä koskeviin päätöksiin.

Nämä kansalaisoikeuksien heikennykset ovat hyvin olennaisia vapaakauppasopimuksen kannalta. Ison ylikansallisen firman on sitä helpompi saada tahtonsa lävitse, mitä vähemmän valittajia on tiellä. Eli suomalaisten oikeudet vaikuttaa omiin ja asuinpaikkansa asioihin hävitetään lainsäädännöllisesti. Ulkomaiset firmat pääsevät toimimaan Suomen markkinoilla ilman pelkoa valituksista. Jos ulkomainen ympäristömyrkky tuhoaa Suomen peltoja, elintarvike aiheuttaa sikiöille epämuodostumia tai kaivos hajoaa ikävästi ja pilaa kaupungin juomavedet, niin ulkomaiset firmat eivät ole ainakaan suomalaisille enää korvaamisvastuussa.

Suomalaisten valittaminen pitää saada rajattua minimiin ja lainsäädäntö banaanivaltion tasolle ennen TTIP-sopimusta, koska muutoin valtio voi joutua ikäviin korvausvelvoitteisiin. Ulkomaisilla firmoillahan on vapaakauppasopimuksen myötä oikeus haastaa valtio, kunta tai kaupunki oikeuteen, jos sen lainsäädännön tai toiminnan katsotaan aiheuttavat firmalle taloudellisia tappioita. Kuinka paljon isompi oikeudellinen riski olisi, jos kuka tahansa suomalainen tai kansalaisjärjestö saisi valittaa ulkomaisen firman toiminnasta.

Uudessa Metsähallituslaissa on erityisesti yksi pykälä, jota monet suomalaiset eivät tiedä. Uudesta lakiehdotuksesta poistettiin kokonaan luku saamelaisten oikeuksista. Miksi? Suomi olisi voinut vajaa vuosi sitten lopultakin vahvistaa alkuperäiskansojen oikeudet, mutta ei tehnyt sitä. Sopimus oli ratifiointia vaille valmis. Jos hallitus olisi allekirjoittanut paperin, niin se olisi myöntänyt saamelaisten oikeudet omaan maahansa. Tätä se ei halunnut tehdä, koska Lapin alueella on erittäin monia kaivosvaltaushakemuksia ja erityisesti vesistöt voivat olla tulevaisuudessa kullan arvoisia. Saamelaiset olisivat saaneet muutoin oikeuden vaikuttaa omiin alueisiinsa ja sehän olisi taas ”vapaakaupan rajoitus”, jos mikä.

Suomalaisten turva on vuosisatoja ollut omia kansalaisia puolustava lainsäädäntö. Ymmärtääkseni suomalaiset ovat valinneet poliitikot puolustamaan kansalaisten etuja ja oikeuksia eikä viemään niitä. Joten nyt olisi päättäjiemme viimeinen hetki toimia saamansa mandaatin mukaisesti. Suomen päättäjät, pallo on teillä, puolustatteko suomalaisten oikeusturvaa vai ulkomaalaisten firmojen kaupallisia etuja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Reijo Jokela

"Mutta vielä paljon pahempi kansalaisoikeuksien rajaaminen on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksenä on, että vain lähinaapurit ja muutamat viranomaiset saisivat jatkossa valittaa erilaisista kuntien ja kaupunkien kaavapäätöksistä. Jos siis mökkijärvesi rantaan halutaan rakentaa tehdas tai kilometrin päähän kodistasi halutaan perustaa kaivos, niin sinulla ei enää ole oikeutta valittaa. Et enää kuulu niihin, joita tarvitsee kuulla asiasta. Eli kansalaisilta viedään pois oikeus osallistua itseä ja omaa lähiympäristöä koskeviin päätöksiin".

Tehtaan ja kaivoksen kohdalla ovat omat lakinsa, mutta muuten on kyllä erittäinkin tervetullutta, että tuota valitusterrorismia suitsitaan. Nythän näillä valituksilla voidaan tehdä kiusaa ilman minkäälaista taloudellista seuraamusta. Tämä ei liene mikään kansalaisoikeus. Tällaisen toiminnan rajoittaminen on erittäinkin tervetullutta. Valituysoikeus olisi jo aikoja sitten pitänyt rajoittaa niille, joita asia oikeasti koskee.

Ilkka Huotari

"Valituysoikeus olisi jo aikoja sitten pitänyt rajoittaa niille, joita asia oikeasti koskee."

Blogikirjoituksesta saa sen käsityksen, että valitusoikeus viedään osin niiltäkin, joita se koskee: "Jos siis mökkijärvesi rantaan halutaan rakentaa tehdas"

+ valittaminen tehdään kalliiksi.

Oletko noin ylipäätään sitä mieltä, että on hyvä asia, että valtiolta/kansalta viedään oikeuksia ja annetaan niitä yrityksille?

Reijo Jokela

Puhun nyt kaavavalituksista. Tuo tehtaan rakentaminen on oma juttunsa ympäristölupineen jne.
Mitä taas tulee tuohon oikeuksien viemiseen kansalta, niin onko se hyvä, että yksi ihminen voi ajankulukseen jarruttaa miljoonien rakennushankkeita? Asuintalojen, vanhainkodin, kauppojen jne.
En ole ymmärtänyt, että valitusoikeutta oltaisiin kokonaan viemässä, vaan laittamassa järkevämpiin muotoihin.

Ilkka Huotari

Kansalaisia pissitään taas kunnolla silmään, syyllisinä omat (kokoomus)poliitikkomme. Toki myös muut, esim. PS ja Halla-aho on kannattaneet tätä huijausta.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Reijo Jokela. Nuo valitusterroristit ovat joka kunnan ja kaupungin citylegenda. Suhteessa kaavojen ja päätösten määrään niitä tehdään äärimmäisen vähän. Mutta niillä on todettu olevan ehkäisevä vaikutus myös paikalliskorruption kannalta. Ei voida harrastaa ihan minkälaista sulle-mulle-politiikkaa, kun päätöksentekijöiden jääviydestä on mahdollista valittaa.

Ilkka Huotari. Toivottavasti blogissa tuli selväksi, että nimeen omaan pelkään, että ylikansallisten yritysten oikeudet asetetaan kansalaisten oikeusturvan edelle.

Veikko Hyyrynen. Kiitos kommentista. En viitannut alimpien oikeuksien päätöksissä välimiesmenettelyyn vaan suomalaisten omaan mahdollisuuteen saada oikeutta. Nyt lainlaatijat haluaisivat saada rajattua valitustien monissa tapauksissa käräjäoikeuksiin.

Mitä tulee taas vapaakauppasopimuksen etuihin ja haittoihin, niin teesinne siis on, että vapaakauppasopimus ei tuo mitään uutta Suomen nykyisiin kauppasopimuksiin. Minä yritän juuri todistaa, että näillä lainsäädännön heikennyksillä puolensa pitämisen mahdollisuus vähenee entisestään. Eikä kukaan ole ainakaan kyseenalaistanut saamelaisten oikeuksien viemistä. En ole sinänsä yllättynyt, jos Suomessa ei ole nostettu riitoja nykyisistä investointisuojasopimuksista. Suomalaiset luovuttavat mieluummin kuin pitävät kiinni oikeuksistaan.

Ilkka Huotari

"nimeen omaan pelkään, että ylikansallisten yritysten oikeudet asetetaan kansalaisten oikeusturvan edelle."

Kyllä se tuli selväksi. Ja samaa minäkin pelkään.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Riskibisnestä pelataan, mutta miksi riski on valtioilla ja veronmaksajilla? Eikö firmojen pitäisi ottaa ja kantaa yrittämisen riski eikä Suomen kansalaisten?
http://www.uusisuomi.fi/raha/175074-taas-uusi-ttip...

Reijo Jokela

"Reijo Jokela. Nuo valitusterroristit ovat joka kunnan ja kaupungin citylegenda". Eivät muuten ole. Satun nimittäin asumaan paikkakunnalla, missä useat rakennushankkeet ovat viivästyneet yhden ihmisen turhan valitustehtailun takia.
http://yle.fi/uutiset/prisman_kaavan_valitus_kaatu...
http://yle.fi/uutiset/aktivisti_valittaa_koska_val...
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=288084
http://www.asuntomessut.fi/sites/default/files/ase...
http://kokwww.kokkola.fi/dynastia/kokous/KOKOUS-26...
http://www.kp24.fi/uutiset/290649/Lautakunta-Atomo...
http://www.kp24.fi/uutiset/51060/kello3.swf
Lisääkin löytyy tästä "citylegendasta". Veikkaanpa, että kyseessä ei ole edes ainutlaatuinen tapaus.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Teillä on sitten joukossa aktiivinen tapaus. Onko poikkeus, joka vahvistaa säännön. Tässä myös muutamia artikkeleja ja taulukoita ja tutkimuksia maan laajuisesti. Vuonna 2013 todettiin, että kaava-asioista oikeuksiin päätyi noin joka kymmenes, KHO:hon asti noin 3-4%. Yksityisiä valittajia oli noin 70 % valittajista.

Eli ei nyt ihan joka kaavasta valiteta ja tosiasia on myös, että toisista kaavoista on syytä valittaakin.

http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/228811-oikeu...
http://www.rakennustieto.fi/lehdet/ry/index/lehti/...
http://www.ym.fi/download/noname/%7B504DC081-3F39-...
http://www.yss.fi/yks2008_3peltonenyms.pdf

Tässä esimerkkejä perustelluista valituksista. Olisiko valitusoikeus pitänyt esim. heiltä evätä?

http://yle.fi/uutiset/kho_pani_pisteen_kalmunevan_...
http://yle.fi/uutiset/jarvitaimen_esti_turvetuotan...

Eli ongelma on, jos ammattivalittajiin vedoten halutaan estää ihmisiltä oikeus puolustaa kotiseutujansa.

Reijo Jokela

Ollaanko noita ympäristöluvista valittamisia rajoittamassa?
Itse puhuin kyllä vain näitä kaavavalituksista. Niistä muuten sen verran, että tuo 10% taitaa olla osuus määrästä. Onko mitään tietoa siitä millaista osuutta rakentamisen arvosta valitukset koskevat. Nimittäin tuppaa olemaan niin, että mitä merkittävämpi rakennushanke on sitä varmemmin se on noiden 10%:n joukossa. En usko että tuota lakia ollaan sorvaamassa yhden täkäläisen valittajan takia. Kyllä niitä täytyy olla muuallakin.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Tässä tuo tekeillä oleva maankäyttö- ja rakentamisuudistus. Kannattaa lukea huolella.
http://www.ym.fi/download/noname/%7B1384FB22-A3FE-...

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Ei ole taustatietoa, mikä on näiden isojen kiinteistöjen valitusosuus kaikista valituksista, mutta tosiasiahan on, että mitä suurempi maa-alue on kaavoituksen alla, sen useampaa ihmistä ja kiinteistöä se koskettaa, eli valitusten riski tietysti kasvaa. Ja myös ympäristöarvojen kartoitus joudutaan tekemään. Yksi iso uhka Suomessa ovat pohjavedet. Monet rakentamis- ja kaavapäätökset sijoittuvat pohjavesialueille. Niiden laatu on viime vuosina joillain alueilla heikentynyt esim. soranoton ja teollisuusrakentamisen vuoksi.

Toimituksen poiminnat