Suomalaisten ja saamelaisten oikeudet romutetaan vapaakauppasopimuksen vuoksi

Vapaakauppasopimusta (tai TTIP-sopimus) on neuvoteltu vuosikausia Euroopan ja USA:n välillä. Kyseessä on globaalin markkinatalouden ajama sopimus, jossa halutaan purkaa erilaisia ”kaupan ja kilpailun rajoitteita”, kuten asia hienosti ilmaistaan.

Mistä kaikesta rajoitteista vapaakauppasopimuksen avulla halutaan päästä eroon? Ja mitä Suomi on tekemässä näiden ”rajoitteiden poistamiseksi!”.

Suomessa on ollut vuosikymmenet kansalaisen oikeusturva kohtuullisen vahva. Jos Suomen kansalainen kokee, että on tullut väärin kohdelluksi, niin hän on voinut valittaa aina ylempiin oikeusasteisiin ja vaatia kärsityn vääryyden korjaamista. Nyt tätä valittamisoikeutta halutaan rajata kahdella tavalla. Useimmissa päätöksissä alimman oikeuden päätös halutan määrätä sitovaksi ja valituslupaa ylemmäksi ei enää myönnettäisi. Toiseksi valittaminen halutaan tehdä tavalliselle kansalaiselle kalliiksi. Jos haluaa saada itsellensä oikeutta, niin joutuu maksamaan siitä hyvästä kohtuuttoman paljon. Eli perusoikeudesta tehdään maksullista. Köyhiltä evätään mahdollisuus puolustaa itseään.

Mutta vielä paljon pahempi kansalaisoikeuksien rajaaminen on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksenä on, että vain lähinaapurit ja muutamat viranomaiset saisivat jatkossa valittaa erilaisista kuntien ja kaupunkien kaavapäätöksistä. Jos siis mökkijärvesi rantaan halutaan rakentaa tehdas tai kilometrin päähän kodistasi halutaan perustaa kaivos, niin sinulla ei enää ole oikeutta valittaa. Et enää kuulu niihin, joita tarvitsee kuulla asiasta. Eli kansalaisilta viedään pois oikeus osallistua itseä ja omaa lähiympäristöä koskeviin päätöksiin.

Nämä kansalaisoikeuksien heikennykset ovat hyvin olennaisia vapaakauppasopimuksen kannalta. Ison ylikansallisen firman on sitä helpompi saada tahtonsa lävitse, mitä vähemmän valittajia on tiellä. Eli suomalaisten oikeudet vaikuttaa omiin ja asuinpaikkansa asioihin hävitetään lainsäädännöllisesti. Ulkomaiset firmat pääsevät toimimaan Suomen markkinoilla ilman pelkoa valituksista. Jos ulkomainen ympäristömyrkky tuhoaa Suomen peltoja, elintarvike aiheuttaa sikiöille epämuodostumia tai kaivos hajoaa ikävästi ja pilaa kaupungin juomavedet, niin ulkomaiset firmat eivät ole ainakaan suomalaisille enää korvaamisvastuussa.

Suomalaisten valittaminen pitää saada rajattua minimiin ja lainsäädäntö banaanivaltion tasolle ennen TTIP-sopimusta, koska muutoin valtio voi joutua ikäviin korvausvelvoitteisiin. Ulkomaisilla firmoillahan on vapaakauppasopimuksen myötä oikeus haastaa valtio, kunta tai kaupunki oikeuteen, jos sen lainsäädännön tai toiminnan katsotaan aiheuttavat firmalle taloudellisia tappioita. Kuinka paljon isompi oikeudellinen riski olisi, jos kuka tahansa suomalainen tai kansalaisjärjestö saisi valittaa ulkomaisen firman toiminnasta.

Uudessa Metsähallituslaissa on erityisesti yksi pykälä, jota monet suomalaiset eivät tiedä. Uudesta lakiehdotuksesta poistettiin kokonaan luku saamelaisten oikeuksista. Miksi? Suomi olisi voinut vajaa vuosi sitten lopultakin vahvistaa alkuperäiskansojen oikeudet, mutta ei tehnyt sitä. Sopimus oli ratifiointia vaille valmis. Jos hallitus olisi allekirjoittanut paperin, niin se olisi myöntänyt saamelaisten oikeudet omaan maahansa. Tätä se ei halunnut tehdä, koska Lapin alueella on erittäin monia kaivosvaltaushakemuksia ja erityisesti vesistöt voivat olla tulevaisuudessa kullan arvoisia. Saamelaiset olisivat saaneet muutoin oikeuden vaikuttaa omiin alueisiinsa ja sehän olisi taas ”vapaakaupan rajoitus”, jos mikä.

Suomalaisten turva on vuosisatoja ollut omia kansalaisia puolustava lainsäädäntö. Ymmärtääkseni suomalaiset ovat valinneet poliitikot puolustamaan kansalaisten etuja ja oikeuksia eikä viemään niitä. Joten nyt olisi päättäjiemme viimeinen hetki toimia saamansa mandaatin mukaisesti. Suomen päättäjät, pallo on teillä, puolustatteko suomalaisten oikeusturvaa vai ulkomaalaisten firmojen kaupallisia etuja?

ilkkawiio
Sitoutumaton

Kokopäiväinen ja -aikainen työ asettaa edelleen bloggaamiselle ja kommentoinnille omat rajoitteensa. Vapautan kuitenkin jatkossa keskustelufoorumini jokaisella halukkaalle, mutta toivon, että pysytään hyvän maun ja käytöstapojen rajoissa. Itse osallistun ja kommentoin sen mukaan kuin töiltäni ehdin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu