Wiion wiimeisimmät Mistä tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa

Voiko rasistiksi haukkumisesta nostaa kunnianloukkaussyytteen?

 

Kerron aluksi kaksi kuulemaani esimerkkitapausta. Työnjohtaja yritti tehtaassa saada paria ulkomaalaistaustaista työntekijäänsä toimimaan tehtaan määräysten mukaisesti. Tästä hyvästä hän sai kuulla olevansa rasisti. Samankaltainen tilanne tapahtui toisella työmaalla. Taas esimies yritti saada toisesta kulttuurista tulevan alaisensa tulemaan ajoissa töihin, tekemään sovitut työt annetussa ajassa ja pysymään poissa kännykältään työajalla. Hänkin sai kuulla olevansa rasisti.

Mikä on kansalaisen oikeusturva tällaisia syytöksiä vastaan? En usko (ainakaan toivottavasti), että kukaan lukija ajattelee esimerkkitapausten toimineen rasistisesti.  He vain edellyttivät työntekijöiltään työsopimuksen mukaista käytöstä ja sitoutumista hoitamaan annetut tehtävät. Jos työnjohtajat eivät olisi toimineet kyseisellä tavalla, he olisivat asettaneet työntekijät eriarvoiseen asemaan. Niihin, joiden pitää noudattaa määräyksiä ja niiden, joiden ei tarvitse noudattaa. Eli esimiehet toimivat täysin oikein.

Mutta kuinka on? Pitäisikö esimiesten saada korvauksia näistä perättömistä herjaavista syytöksistä? Nimittäin ”rasisti”- nimikkeellä leimataan nykyisin ihmisiä hyvin herkästi ja hyvin heppoisin perustein. Moni ei uskalla tai osaa edes puolustaa itseänsä, vaan kärsii ääneti tästä haukkumanimestä.

Saman ongelman voi laajentaa työpaikoilta koko Suomeen. Mikä on rasismia ja mikä ei sitä ole?

Vastaus on minusta varsin selkeä. Rasismia ei ole sellainen käytös ja asioihin puuttuminen, jossa edellytetään ulkomaalaista (kuten suomalaista yhtä hyvin) noudattamaan niitä lakeja, joita kaikkien muidenkin maassa asuvien tulee noudattaa. Oikeastaan päinvastoin. Miten maahanmuuttaja voi toimia maan tapojen mukaan, jos ei kukaan kerro hänelle, mitä maan tavat ja lait ovat? Eli perustellulla aiheesta sanomisella ja epäkohtaan puuttumisella ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa.

Mikä sitten on rasismia ja rasistista käytöstä?

Aatteellisesti minusta todellinen rasismi on henkistä ylemmyyttä kaikkiin muihin nähden. Se sisältää ajatuskulun, että oma kansa tai oma uskonto on lähtökohtaisesti parempi ja arvokkaampi kuin joku toinen kansa tai sen uskonto. Tämän ylemmyyden seurauksena rasisti katsoo oikeudeksensa haukkua, halveksia ja jopa fyysisesti pahoinpidellä kaikkia niitä, jotka eivät täytä hänen asettamiansa ehtoja. Rasistille ihminen on jo tuomittu, ennen kuin hän on edes tehnyt mitään.  

Jos palaamme esimerkkitapauksiin, niin työnjohtajat syyllistyisivät rasismiin, jos he alkaisivat haukkua ja hakata alaisiaan näiden kansallisuuden tai uskonnon vuoksi. Mutta se, että odottaa toisen noudattavan maan lakeja ja normeja, ei tee kenestäkään rasistia.

Tunnen lukemattoman määrän ihmisiä, jotka pelkäävät leimautumista. He noudattavat elämässään normaaleja suomalaisia tapoja ja lakeja, mutta ajattelevat, että kaikkien muidenkin tulee niitä noudattaa. Kun/Jos he tapaavat ulkomaalaisen, joka ei toimikaan lakien mukaan, he ärsyyntyvät, mutta eivät uskalla sanoa mitään, ettei heitä leimattaisi rasisteiksi. Monesti rötöstelevän suomalaisenkaan kohdalla ei uskalleta avata suuta, ettei haukuta tiukkapipoksi, mutta rasistin leimaa ei sentään saa otsaansa.

Mikä on lopputulos? Sellaiset ulkomaalaiset (enkä nyt väitä, että suinkaan kaikki maahanmuuttajat ovat tällaisia) nauttivat perusteetonta syytesuojaa, joiden tekemisiin ei kukaan uskalla puuttua, vaikka perusteltua aihetta olisikin. Jos tilanteen annetaan jatkua, niin maahan syntyy ryhmä, joka kokee, ettei heitä koske enää mitkään lait. Syntyy omasta mielestä vapaus tehdä, mitä huvittaa.

Tämän kehityksen ehkäisemiseksi jokaisesta perättömästä rasisti-syytöksestä pitäisi tuomita huutajalle vähintään sakkorangaistus (jos rasismi-syytös on taas aiheellinen, niin rangaistus annetaan tietysti tekijälle). Ainakin minusta perusteeton syytös on lähes törkein mahdollinen kunnianloukkaus, minkä ihminen voi toiselle esittää. Raskauttavammaksi asian tekee vielä, jos huutaja yrittää sillä peitellä omaa huonoa käytöstään tai rikkomustaan. On täysin eri asia puuttua väärinkäytökseen kuin halventaa toisen uskontoa, kansalaisuutta tai persoonaa ilman syytä. Perusteetonta rasistiksi leimaamista ei pitäisi katsoa maamme oikeuslaitoksessa läpi sormien, vaan puuttua siihen tiukasti ja ajoissa. Jokaisella maamme kansalaisella pitää olla oikeusturva vääriä syytöksiä vastaan.

(Ja jos joku epäilee, että olen keksinyt nämä tapaukset omasta päästäni, niin voin tarvittaessa hankkia aika monta todistajanlausuntoa sanojeni tueksi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat