Wiion wiimeisimmät Mistä tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa

Miten seuraavat isot ongelmat ratkaistaan Suomen pakolaiskriisissä?

 

Alkuun lyhyt laskutoimitus. Jos pakolaisia tulee 500 ihmisen päivävauhtia vuoden loppuun asti, niin se tekee vajaat 45 000 hakijaa vuoden vaihteeseen tultaessa. Syyskuussa tänne saapuneiden kanssa se tekee 60 000 ihmistä. Jos tahti jatkuu ensi vuonna samana, niin vuonna 2016 uusia tulokkaita olisi saapunut 182 500, eli nykyiset mukaan laskettuna yhteensä noin 250 000 ihmistä. Se olisi vajaat 5 % Suomen nykyisestä väkiluvusta.

Jos lasketaan, että nykymittareilla 60 % hakijoista saisi turvapaikan, niin se tarkoittaisi 150 000 uutta ulkomaalaista Suomessa vuoden ja 4 kuukauden sisällä.

Sitten niitä kysymyksiä:

Millä resursseilla ja poliisikunnalla selvitetään 250 000 ihmisen avun tarve ja lupa tai luvattomuus oleskella Suomessa?

Miten ne kielteisen päätökseen saaneet 100 000 turvapaikanhakijaa poistetaan maasta? Luultavasti suurin osa ei halua poistua täältä vapaaehtoisesti. Mistä otetaan resurssit ja ketkä ottavat tehtävän hoitaaksensa, poliisi, armeija vai joku muu?

Entä majoitus? Mihin sijoitetaan 250 000 uutta ihmistä edes tilapäisesti? Määrä on yhtä suuri kuin Espoon kaupungin tämänhetkinen väkiluku.

Miten tällainen väkimäärä ruokitaan? Kuka vastaa ruokahuollosta? Mistä otetaan ne uudet ihmiset ja firmat, jotka pitävät yllä vastaanottokeskuksia?

Miten oleskeluluvan saavat 150 000 ihmistä kotoutetaan? Kuka opettaa heille Suomen kielen? Mistä hankitaan tälle joukolle terveydenhuollon palvelut niin, etteivät kuntien omat terveysasemat mene täysin tukkoon? 

Mitä tehdään, jos tulijoilla on vaarallisia tauteja mukanaan? Millä estetään epidemioiden leviäminen pitkin Suomea? Eristetäänkö vastaanottokeskus, jos siellä ilmenee vaikka tuberkuloosia?

Entä työpaikkojen järjestäminen kaikille työkykyisille? Kuka järjestää ja ketkä ovat velvoitetyöllistäjiä? Entä jos työnantajat eivät halua ottaa maahanmuuttajia töihin? Mitä sitten tehdään?

Ja lopuksi periaatteellinen kysymys. Asetetaanko turvapaikanhakijat lähtökohtaisesti kantasuomalaisten edelle kiireellisyydessä asuntoja jaettaessa, terveydenhuollossa, koulutuksessa tai työpaikkoja jaettaessa. Jos kyllä, niin millä perusteella, jos ei, niin millä perusteella?

Ja vielä yksi. Aikooko hallitus mahdollisesti sulkea rajat jossain vaiheessa vai yrittääkö se pystyä hoitamaan kaikki haasteet, jos maahan tulvii koko ajan väkeä samaa tahtia?

Eivätköhän nämä kysymykset riitä ensi hätään. Mielenkiinnolla odotan vastauksia, sillä jokainen esittämäni kysymys on todellinen ja akuutti ongelma, joka vaatii pikaisen ratkaisun.

P.S. Kuinka paljon 250 000 turvapaikanhakijan asioiden hoitaminen oikein maksaa?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kysy vastaavalta eli päättäväiseltä sisäministeri Petteri Orpolta kun hän varmaan tietää ja suunnitellut kaiken valmiiksi, ei tarvitse kansalaisten miettiä näin vaikeita.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Eipä ole vastauksia, mutta hyvä kun joku edes kysyy niitä. -Minusta tässä näkyy se EU:n perustavanlaatuinen ongelma: Maat eivät voi olla yksimielisiä asioista, niillä on erilaiset tilanteet erilainen politiikka ja erilaiset intressit. Jos ja kun johonkin päätökseen päädytään, se tulee aina viiveellä ja usein liian myöhään: ongelmat ovat jo liian suuria eikä niitä voi enää hallita. Maat eivät halua, (tai uskalla) tehdä itse päätöksiä, vaan odottavat vain että EU tekee ne, ja sitä saa odottaa. -Jos EU ei onnistu tässä tehtävässä, EU:ta uhkaa hajoaminen, ja Eurooppaa kansallisvaltioiden uusi tulo. Mutta siinä tilassa kuin Eurooppa on nyt, se ei välttämättä olisi huono vaihtoehto.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Laskelma
Miten paljon Suomen maahanmuutto maksaisi laskennallisia (valtion) budjettisummia laskuperusteina käyttäen? Maahantulon vuositason menona käytän Valtion budjettiesityksen 2016 esittämää vastaanoton kustannusta per henkilö – eli 17.657 euroa/hlö.
Vastaanoton kustannukset eri asiakasmäärillä:
5.000 maahantulijaa: 88,3 miljoonaa euroa
10.000 maahantulijaa: 176,6 miljoonaa euroa
15.000 maahantulijaa: 264,9 miljoonaa euroa
20.000 maahantulijaa: 353,1 miljoonaa euroa
30.000 maahantulijaa: 529,7 miljoonaa euroa
50.000 maahantulijaa: 882,9 miljoonaa euroa
100.000 maahantulijaa: 1.765,7 miljoonaa euroa (1,8 miljardia)
200.000 maahantulijaa: 3.531,4 miljoonaa euroa (3,5 miljardia)
*
Lähemmin:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20223...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyviä kysymyksiä, mutta monen mielestä se on vain sitten sen ajan murhe.

Opposition mielestä otetaan aina vain lisää velkaa ja verotetaan rikkailta enemmän. Tulevat sukupolvet sitten hoitavat homman, jos pystyvät. Pääasia onkin, ettei tarvitse itse tehdä, eikä ajatella yhtään mitään. Siitä tulee vain pää kipeäksi ja joillekin hyvin paha mieli.

Esa Niemi

Ilkka:
"Miten ne kielteisen päätökseen saaneet 100 000 turvapaikanhakijaa poistetaan maasta? Luultavasti suurin osa ei halua poistua täältä vapaaehtoisesti. Mistä otetaan resurssit ja ketkä ottavat tehtävän hoitaaksensa, poliisi, armeija vai joku muu?"

Ei mitenkään koska Pakolaisneuvonta tukkii hallinto-oikeuden päätöksistä valittamalla vuosiksi eteenpäin. Valitusrumban aikana mennään naimisiin paikallisen tytön kanssa, hankitaan lapsi tai työpaikka, niin emme voi käytännössä palauttaa ketään.

Irakilaisten ja somalien kanssa meillä ei ole palautussopimusta, joten emme voi poistaa maasta mikäli henkilö kieltäytyy poistumasta Suomesta. Maasta poistumisen kieltäytymisen jälkeen annamme väliaikaisen oleskeluluvan, joka muuttuu pysyväksi mikäli emme voi poistaa oliko 2 vuoden aikana.

"Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan ulkomaalaislain porsaanreikä on muodostumassa ei-toivotuksi vetotekijäksi Suomelle.

Räsänen mukaan korkeimman hallinto-oikeuden viime vuonna tekemä päätös tilapäisen oleskeluluvan myöntämisestä henkilöille, joita ei ole onnistuttu poistamaan maasta, on saattanut johtaa pykälän hyväksikäyttöön.

– Päätöksen jälkeen myönnettyjen tilapäisten oleskelulupien määrä on kymmenkertaistunut, Räsänen sanoo.

Suomi on Räsäsen mukaan ainoa maa, jossa järjestelmä on voimassa. Sen perusteella maasta poistamispäätöksen saanut henkilö, jolla ei ole lakiin tai kansainvälisiin sopimuksiin pohjautuvaa perustetta jäädä Suomeen, voi itse päättää maahan jäämisestään, mikäli hän tulee tietystä maasta ja vastustaa paluutaan kotimaahansa.

– Pääsääntöisesti henkilöt, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen eivätkä lähde omaehtoisesti maasta, poistetaan maasta. Ongelmana on 4-5 maata, jotka eivät suostu ottamaan vastaan henkilöitä, jotka eivät itse tee yhteistyötä palaamisekseen, Räsänen sanoo."

http://yle.fi/uutiset/rasanen_ulkomaalaislain_pors...

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Hallitus tuskin voi olla ihan niin tyhmä, ettei näitä aivan perusteita eli yksinkertaista kertolaskua osaisi. Herääkin kysymys mikä on tavoitteena?

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Kiitos kommentaattoreille. Jos jollakulla on vielä lisätietoa, viisautta ja vastauksia, niin mielellään kuulen. Mutta huolestuttavalta tämä tilanne näyttää. Suhteessa väkilukuun Suomi on jo ottanut yhtä paljon pakolaisia vastaan tässä kriisissä kuin Saksa, jolla on vähän leveämmät hartiat, paljon parempi taloustilanne ja vuosikymmenten kokemus maahanmuutosta.

Käyttäjän markusraitolampi kuva
Markus Raitolampi

Lyhyesti:
- Pitäisi harkita matalapalkka-alojen hyväksyminen osaksi yhteiskuntaamme. Kaikki ovat sitä mieltä, että työn saanti on kaikkien kannalta paras tapa kotouttaa.
- Työaikaa tulisi vähentää ja työtä jakaa. Vaikka työtä ei jaettaisi muiden kuin suomalaisten kesken, sekin olisi jo askel eteenpäin ongelman ratkaisussa.
- Turvapaikan saaneiden sosiaaliturvaa voitaisiin ehkä jonkun verran alentaa.
- Kirjoitetaan yhteiset pelisäännöt, miten suomessa eletään, mitä seuraa turvapaikan hakijoiden sääntöjen rikkomuksista, missä rajoissa islamia saa Suomessa harjoittaa, jne.
- Asutetaan heitä tasaisesti, niin että joutuvat tekemisiin suomalaisten kanssa ja ettei gettoja pääse syntymään.
- Helpotetaan Suomeen ja Eurooppaan tuloa, koska jos matka on turvallisempi, tulee tänne enemmän naisia, lapsia ja perheitä, joiden sopeutuminen sujuu kaikilta osin paremmin.

Toimituksen poiminnat